Ma van a Takarékosság Világnapja

A november utolsó munkanapja a Takarékossági Világnap. “A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy ünnepeljék a jövőben október utolsó munkanapján a takarékosság világnapját.” – ezt írja a Jeles napok.

Takarékosság fogalma azóta némileg megváltozott, ma már nem csupán a pénzköltés ellentétét jelenti. Számomra példaul nagyon fontos, hogy a Föld erőforrásaival takarékoskodjak. Itthon is igyekszünk takarékoskodni az energiával, akár olyan, ma már egyértelmű dolgokkal, hogy energiatakarékos égőket használunk, nem égetjük fölöslegesen a villanyt, nem fűtjük a házat 24 fokra, hanem inkább pulcsit veszünk. A vásárlásainkat is igyekszünk minimalizálni a szükséges dolgokra. Nem járunk pl. fast fashion boltokba, és kifejezetten jól ellenállunk már az akcióknak, reklámoknak.

De a munkámban is nagyon fontos ez, legfőképpen takarékossági okokból kezdtem el az újrahasznosítást, a retextilt. Újabban egyre több ruhát is készítek újrahasznosított alapanyagból, zero waste szabással, hulladékmentes módon.

Most például egy nagyon egyszerű kis dolog van a porondon: vidám, nagyon színes, egyedi fülvédőket kötök maradék, régi fonalakból. Nagyon sok van nekünk is, de folyton kapok utánpótlást az ismerősöktől.

Ha takarékoskodnál a Földnek, de mégis szükséged van fejpántra, mert fázik a füled, akkor a Távol-Keletrők, hatalmas ökológiai lábnyommal érkező tucatruhák helyett választhatnál egyedi, magyar, kézzel készült fülbédőt, sapkát, kézmelegítőt.

Rendelj menő kötött cuccokat a Kétfecskétől ezer színben itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldalunk a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Az oldal használatával beleegyezik a sütik használatába.
Elfogadás