Mi folyik itt, kérem szépen?

Kedves Emberek! Felmerült egy lényegi kérdés a Bohém Tanya működésével, a Kétfecske foglalkozásokkal kapcsolatban, amit nagyon fontos tisztáznunk!

Milyen foglalkozások szólnak kislányoknak?

Nos, hát, tulajdonképpen bármi, amit itt lehet csinálni. 🙂 Ugyanaz, ami kisfiúknak, nagylányoknak, nagyfiúknak, néniknek, bácsiknak. 🙂 Nem viccelek, tényleg!

A Bohém Tanyán alapvetően textil-újrahasznosítás folyik, a programokon is ezt csináljuk, hacsak nincs valami egyéni igény.

Textilt újrahasznosítani mindenki tud, aki tud ollóval vágni, vagy aki tud két kézzel fogni.

Kb. nagycsoportos kortól ajánlom ezt a gyerekeknek. Az elején még lehet, hogy igénylik a kísérő felnőtt, vagy a foglalkozásvezető segítségét, de nagyon hamar bele tudnak jönni, és nagyon élvezik, hogy ügyesnek érezhetik magukat.
Ez nagyon fontos! A mai teljesítményorientált, versenyeztetős világban a Bohém Tanyán minden gyereknek sikerélménye lesz, ez biztos, ezt garantálom! Jól érzi magát, szabadon, önállóan alkot, saját kezével létrehoz valamit, értéket teremt. (Mellékesen megjegyzem, hogy ezt az élményt nem csak a kislányoknak kell időnként átélnie, hanem minden felnőttnek is.)

A foglalkozások felépítése:

Akik először jönnek hozzám, azokkal fontos, hogy nyugodtan megismerkedjünk, és hogy ők is megismerkedjenek a retextil technológia mellett a retextil szemlélettel is. Legelső alkalommal mindig pólótáskát készítünk. Ennek során elbeszélgetünk az újrahasznosítás, hulladékcsökkentés és -megelőzés fontosságáról, általánosan a környezettudatos életmódról, a vásárlás csökkentéséről, mindezt természetesen mindig a résztvevők életkorának megfelelő mélységben.

A foglalkozás első felében elkészítjük a pólótáskákat, tehát ekkor már van értékelhető, hazavihető eredmény. Ezután mindig igyekszünk felvágni a pólók leeső maradékát retextil szálakká, törekedve a hulladékmentességre. A felvágott szálakkal aztán több mindent is kezdhetünk:

textilékszert készíthetünk különféle fonási technikákkal, 

– felnőtt, gyakorlott résztvevők akár neki is állhatnak labdát/kiskosarat horgolni

– de a gyerekek kedvence, a legnagyobb szenzáció mindig a fötrő

A fötrőt, mely kötélverőhöz hasonló szerkezet, nagyon kevesen ismerik, ezzel lehet a vágott szálakat megfötörni, megpödörni, sodrott zsinórt készíteni belőle.

Ez a tevékenység nagyon érdekes, rejtélyes, varázslatos. Itt fontos az együttműködés, mert fötörni egyedül nem lehet. Valakinek tekerni kell, valaki meg tartja a szál végét.

Ilyenkor, ha többen vannak, nem lehet tolakodni, előnybe helyezni magunkat. A gyerekeknek mindig be kell tartani a sorrendet, azt, hogy segítsék egymást, és ne versengjenek, mert ez csak együtt működhet. Nagyon szeretem a foglalkozásnak ezt a részét, mert ez mindig sikerül.

A végére aztán szépen megtelnek a pólótáskák, mindig van barátságkarkötő, nyakék, hajpánt, de akár még ugrálókötél is, amit hazavigyenek.

A gyerekek szeretnek itt lenni, a szülőkkel együtt alkotni. A szülők szeretik a gyerekek örömét látni, és élvezik, hogy kicsit szintén felszabadultak lehetnek, mint a gyerekek. Ez történik egy Kétfecske foglalkozáson, és ez pont kislányoknak való. Meg kisfiúknak, nagylányoknak, nagyfiúknak, néniknek, bácsiknak. 🙂 Nem viccelek, tényleg!

 • És hol van mindez?
  A Bohém Tanya Közösségi Műhelyben, Mosonmagyaróváron a Templom utca 5. szám alatt. Térképen megtalálhatod ide kattintva.
 • Mikor?
  Ezek a foglalkozások hétköznap délutánonként zajlanak, előre egyeztetett időpontban. Jelenleg a vírusbiztonság miatt nincsenek előre meghirdetett időpontok, hogy elkerüljük idegen emberek találkozását. 4-8 fős csoportokkal lehet jelentkezni, 1-2 családdal, akik amúgy is közel állnak, találkoznak. Így tudunk most egymás biztonságára leginkább vigyázni.
 • Hogyan?
  Jelentkezni, időpontot egyeztetni a következő elérhetőségeken lehet: hello@ketfecske.hu, 20/37 27 607, vagy a Kétfecske fb.oldalán, vagy ide kattintva.

  Várom a jelentkezéseteket! Sziasztok!

Hamarosan azt is megtudhatjátok, miket csinálunk a visszatérő retextilesekkel a foglalkozásokon. Kövessétek figyelemmel a Kétfecskét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldalunk a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Az oldal használatával beleegyezik a sütik használatába.
Elfogadás