Faluszőnyeg - Mosonszolnok retextil térképe

Kb. 150 darab használt ruha, 60 fő, 1500 munkaóra, 12 m² közösségi műalkotás. Ez a Faluszőnyeg. A MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület tagjai, Mosonszolnok lakói együtt elkészítették falujuk térképét retextilből, azaz háztartási textilhulladék újrahasznosításával. Több, mint 60 ember dolgozott rajta, a 3 évestől a 83 évesig. A 3x4 méteres térképen megjelenő színes foltok mind egy-egy telket jelölnek. A Faluszőnyeg a MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület Utcaverseny 2015. projektjének része, melyet a Retextil Alapítvány szakmai vezetésével, a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában valósított meg. A Faluszőnyeget 2018-ban kiállították a RugArtFest - Kortárs Szőnyegtervezők Fesztiválján.
Kiállítva: 
– BBMK, Jánossomorja, 2016.
– Omlás Virágai Malomfesztivál, Jánossomorja, 2018.
– RugArtFest Kortárs Szőnyegtervezők Fesztiválja, Budapest, Bálna, 2018.
– Győrkőcfesztivál, Zöldpart, Győr, 2019.
– állandó kiállítási helye: Mosonszolnok, Kultúrház
Médiamegjelenések

Repülő szőnyeg - falikárpit

Kedvenc madaraim a fecskék, nagyon jó fejek! Vidám, kedves, villámgyors, játékos, élettel teli madarak. A szőnyeg kész volt már a Kétfecske név előtt is, ez segített a névválasztásban. Mint ahogy az is, hogy: Egy fecske nem csinál nyarat. De kettő... 🙂 🙂 A Repülő szőnyegen egy újabb, általam kifejlesztett retextil technikát alkalmaztam: fötrött szálak varrógéppel, cikkcakk varrattal történő összevarrását. A Repülő szőnyeghez a ruhák felvágását túlnyomórészt nagypapám, Vedrődi László végezte.

Kitelepítési Térkép

A Kitelepítési Térkép egy újabb közösségi alkotás retextilből, melybe Mosonszolnok 20. századi sorsát szőttük bele: az őslakos német családok elűzését, és a felvidéki magyar kitelepítettek, menekültek, kitoloncoltak, deportálásból visszatérők helykereső történeteit. A MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület megalakulása után, 2007-2008-ban után az első komoly projektünk egy intenzív helytörténeti gyűjtés volt, melynek keretében a Mosonszolnokra telepített és menekült felvidéki családok történetét kutattuk. Ezt további kisebb gyűjtőutak kísérték Baranya és Bács-Kiskun megyei felvidéki kitelepítettekhez. 2007-ben létrehoztuk a Felvidéki örökségünk 1946-1948 c. nagyszabású kiállítást, mely jelenleg a mosonszolnoki tájház felvidéki anyagát alkotja. Ha szépen akarnám megfogalmazni (és miért ne?): a Kitelepítési Térkép nagyapánk mindig-hazavágyó családi történeteiből indult, és egy laikus, de átfogó helytörténeti gyűjtőmunka összefoglalása. 2019-ben alulról jövő kezdeményezésként a mosonszolnoki Fonósokkal, az érintettekkel, leszármazottakkal készítettük. Térképünk része volt a Kitelepítések70 kortárs képzőművészeti vándorkiállításnak.

Kiállítva:
– Kitelepítések70 vándorkiállítás, Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, Győr, 2019.
– Tájház, Mosonszolnok, 2019.

Médiamegjelenések: 

Régi ruhadarabokból kitelepítési térkép – Kisalföld, 2019. 04. 01.

Rügyek és gyökerek - színházi díszlet

A Budapest Bábszínház "Rügyek és gyökerek" című környezettudatos csecsemőszínházi előadásának díszletéhez készült több retextil tárgy: egy hurkolt tó, labdák vízcseppeknek, elültetni való magoknak. "Az előadás a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget. Újrahasznosított elemekből álló, műanyagszegény díszlet, labdák retextilből, jelmez másodkézből! Minél korábban tudatosul bennünk, hogy környezetünkre érdemes figyelni, annál jobb világ vár ránk! A próbafolyamat során mindent elkövettünk, hogy az előadás a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után!" - olvashatjuk a Budapest Bábszínház honlapján. A darab egyben tisztelgés Jane Goodall munkássága előtt is. Írója és rendezője a nagyszerű Markó-Valentyik Anna, Junior Príma díjas színésznő, bábművész.

Környezettudat - Hundertwasser: Az ablakhoz való jog

A 2019-es Győrkőcfesztivál alkalmával a Fonósokkal a győri várfalra kiállítást készítettünk. Hónapokon át tartott a készülődés, az elején megismerkedtünk Hundertwasser festői és építészi munkásságával, beszélgettünk környezetszemléletéről. "Az ablakhoz való jog" elméletét bontottuk ki ezzel a munkával, azt hogy mindannyian bátran megélhetjük azt, hogy különbözünk, mert szabadok vagyunk, és mindenkinek joga van a saját környezetét szabadon, a saját elképzelése szerint alakítani, ameddig a keze elér - szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt. Ennek a közös, de mégis egyéni munkának 11 alkotás lett az eredménye. Az én munkám Környezettudat címmel horgolással készült retextilből, használt ruhákból, selyem alapanyagból.

Kiállítva:
– Győrkőcfesztivál, Zöldpart,  Győr, 2019.
– Moson Megyei Tárlat, Hansági Múzeum, Mosonmagyaróvár, 2019.