Kézműves játszóházvezető tanfolyam 2021

A győri Generációk Házában minden évben kézműves játszóházvezetőket képeznek egy 120 órás akkreditált tanfolyamon. Pár évvel ezelőtt én is elvégeztem ezt, ott lettem játszóházvezető, sőt, ott döntöttem a retextil mellett.

Ez egy olyan tanfolyam, ahol számtalan technikával megismertetnek: nemezelés, gyöngyfűzés, kosárfonás, tűzzománc, csuhé, papírmasé, selyemfestés, origami, bőrözés, textilfestés, fazekasság, újrahasznosítás, és még sok más gyönyörűség. Minden technikából kapunk egy kicsit, arra fókuszálva, hogy egy gyerekjátszóházban mit és hogy lehet ezzel kezdeni. Én nagyon szerettem, sokat tanultam ott. A Kétfecske létrejöttében nagy szerepe volt a „120 órásnak”.

Akkor a szövéstanárunk Pozsgai Kriszta volt, aki egy nagyon inspiráló személyiség, sok olyat tanultam tőle, amit most is használok, egyszerű és nagyszerű textiltechnikákat, jászóházvezetési módszereket, és főleg azt a szemléletet, hogy nem kell költséges eszközöket vásárolnunk, mert nagyon könnyen előállíthatunk saját magunk szövőeszközöket, kereteket házilag, hulladékból pl. kartonból, flakonból, stb. Köszi, Kriszta!

Végülis a retextil ezzel a tanfolyammal lett nekem a kimeríthetetlen lehetőségek tárháza, úgyhogy persze a szakdolgozatomat is retextilből írtam.

Nos, hát idén az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek tanfolyami oktatónak, én taníthattam a szövést, a retextilt. Csúcsszuper!

Már meg is volt mindkét alkalom, egy nagyszerű, érdeklődő, ügyes csapattal. Megismertettem velük a retextilt, mint a környezeti szemléletformálás és a közösségépítés eszközét; több, mint 15 féle, gyerekjátszóházban jól alkalmazható textiltechnikát tanultak meg, szőttünk, fontunk, fötörtünk, és remélem, hogy a résztvevők magukkal vitték a retextil iránti lelkesedést is. Pörögtünk ezerrel, fotózni nem nagyon jutott idő. De azért mutatok pár képet.

Amiket tanítottam:
– bemelegítés pólótáskával
– a retextil alapjai, az anyag előkészítése, felvágása
– 5-6-8-akárhányas fonás (mert fonni akárhány szálból lehet)
– zsinórfonás
– körmönfonás
– szalagszövés
– karmantyúfán szövés
– egy kis horgolás
– ujjon fonás zoknikarikából
– ujjon fonás szálból
– körmöcske zoknikarikából
– körmöcske hosszú szálból
– fötrés
– szövés többféle formában
– fonás
– síkhurkolás
– szálra hurkolás
– csomózás

Nem maradt ki semmi? Talán nem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldalunk a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Az oldal használatával beleegyezik a sütik használatába.
Elfogadás